Nicolas Sarkozy, një mozaik i problemeve ligjore të ish-presidentit

Nga
Nicolas Sarkozy, një mozaik i problemeve ligjore të ish-presidentit

Ish-presidenti i qendrës së djathtë në Francë, Nicolas Sarkozy po përballet me gjyqin si i dyshuar për financimin e paligjshëm të fushatës gjatë garës presidenciale në vitin 2012.

Afera e njohur si skandali Bygmalion fokusohet në pretendimet se partia e Sarkozisë, e njohur si UMP, në bashkëpunim me një kompani PR fshehën koston e vërtetë të fushatës së tij presidenciale në vitin 2012. 

Franca vendosi një limit deri në 22.5 milionë euro për shpenzimet e fushatës, dhe pretendohet se firma Bygmalion ofroi një seri faturash të rreme për partinë e Sarkozisë.

Hetuesit thonë se të dhënat false i kanë mundësuar partisë ta kalojë kufirin.

Vetë Sarkozy, akuzohet se ka dijeni për tejkalimin e limitit të shpenzimeve duke kryer fushata e mitingje, edhe pse ishte lajmëruar për rrezikun. Tani ai po apelon kundër për të dalë në gjyq.

Punonjësit e Bygmalion kanë pranuar se ishin në dijeni për hilen dhe se Sarkozy është në mesin e 14 njerëzve të kapur për këtë çështje, derisa të përballet në gjyq.

Të dyshuarit e tjerë përfshijnë ish-UMP, kolegun e tij Eric Cesari, kokat e tjera të fushatës si dhe stafin Bygmalion. Sa për akuzat për financim të paligjshëm të fushatës, akuzat përfshijnë falsifikim, abuzim të besimit, mashtrim, si dhe bashkëfajësinë në financimin ilegal.

(v.h)